Dutch BodyThetan Organizationfiller
Pers en Media berichten
over Scientology
Line5 november 2003

Trouw - de site - http://www.trouw.nl/ :


Scientology / Orgs scheuren Hubbards kerk

Het is volgens gelovigen 'een set gereedschap om menselijke problemen mee op te lossen', maar Scientology kampt vooral met ruzie en leegloop. Scientologen en ex-leden vechten elkaar van 'de brug naar totale vrijheid' af.Trouw - de krant - pagina 1:

Tweespalt in de Nederlandse scientologykerk. Sinds voormalig directeur Casper de Rijk deze zomer uit het strakke keurslijf stapte zijn al meer dan 75 van de 300 scientologen hem gevolgd naar Ronsorg. Toch heeft De Rijk nog steeds begrip voor de strenge hierarchie van oprichter L. Ron Hubbard. "Sea Org is een kruising tussen de marine en een kloosterorde".

Vervolg op pagina 14 [halve pagina]
Pagina 14

Scientology / Orgs scheuren Hubbards kerk:

Door Koert van der Velde


Het is volgens gelovigen 'een set gereedschap om menselijke problemen mee op te lossen', maar Scientology kampt vooral met ruzie en leegloop. Conflicten over geld, onderling wantrouwen, oplichting, sektarische sociale controle binnen de 'Org' en oplopende schulden wegens de zoveelste peperdure cursus veroorzaken de onttakeling van L. Ron Hubbards kerkgenootschap. Scientologen en ex-leden vechten elkaar van 'de brug naar totale vrijheid' af.

De scientologykerk in Nederland lijkt in tweeŽn te scheuren. Sinds de zomer zijn al vijfenzeventig van de ruim driehonderd scientologen uit de kerk gestapt. Zestig van hen hebben zich aangesloten bij het netwerk Ronsorg - scientologentaal voor Rons organisatie. Zij bieden scientology aan, maar dan geheel vrijblijvend en voor een prikkie.

Al sinds haar oprichting wordt de scientologykerk geplaagd door berichten over onderdrukking van haar leden en intimidatie van afvalligen. Niets van waar, herhaalt de kerk al jaren routinematig, en inderdaad zijn er de laatste jaren in Nederland geen verhalen naar buiten gekomen over de vermeende slechtheid van de kerk. Daar komt nu verandering in.

Leden en ex-leden rollen vechtend over straat. Over Ronsorg, die niet alleen goedkoop het standaardpakket van de kerk levert, maar ook extra trainingen, die op telepatische wijze door de stichter L. Ron Hubbard aan verschoppeling 'captain' Bill Robertson zouden zijn doorgegeven. En over de verschillende fraudezaken. De cursussen van de kerk zijn namelijk zo duur dat de verleiding groot is op oneigenlijke manieren aan geld te komen. Verschillende leden zouden elkaar voor tonnen hebben willen oplichten - elkaar, want het is scientologen streng verboden om medegelovigen voor de rechter te slepen.

Casper de Rijk, ooit directeur van de kerk in Nederland, is na dertig jaar lidmaatschap opgestapt omdat het strakke keurslijf hem steeds meer ging tegenstaan.

Deze zomer was hij naar Duitsland afgereisd om te informeren hoe afvalligen daar de methoden van Ron Hubbard op een niet onderdrukkende manier probeerden toe te passen. "Deze doodzonde werd door de inlichtingendienst van de kerk ontdekt. Ik werd tot 'subversief persoon' verklaard. Dat betekent dat andere kerkleden niet meer met me mochten praten."

Wie dat toch doet krijgt straf: een 'extra security check'. "Dat is een standaardprocedure. Om verder te mogen op 'De brug naar totale vrijheid' -en welke scientoloog wil dat niet- moet je voor een vergrijp van die grootte ongeveer twaalf uur extra 'auditing' hebben. Eťn auditingsessie van een uur kost 300 euro. Tijdens zo'n sessie moet je volstrekt eerlijk zijn, mag je niks achterhouden, moet je al je privť-gedachten prijsgeven." Met een zogenaamde E-meter, een soort leugendetector, wordt gecontroleerd of je de waarheid spreekt.

Nu De Rijk zich van de kerk heeft losgemaakt, heeft de kerk volgens hem zijn twee dochters, ůůk scientologen, verboden nog contact met hun vader te hebben. "Ik begrijp wel dat zij zich hieraan houden. Scientology is een avontuurlijk spel, tenminste, zo beleven scientologen het. En bij een spel horen regels. Als je er dus verder mee wilt moet je die accepteren."

Het 'trucjesdepartement', de informatie- en veiligheidsafdeling, doet volgens De Rijk alles om afvalligen te bestrijden. "In Duitsland gebeurt het dat ze je autobanden doorsnijden."

In Nederland gaat het er beschaafder aan toe. "Tijdens de oprichtingsvergadering van ons netwerk Ronsorg in Maassluis hadden ze een demonstratie georganiseerd. Die bestond uit drie man." Binnen het netwerk gaat het verhaal dat de kerk een privť-detective heeft ingeschakeld om ze in de gaten te houden. Vijf scientologen die werkten bij Silhouet management in Weesp, de tak van scientology die zich op het bedrijfsleven richt, zouden zijn ontslagen omdat ze Ronsorg steunen.

De Rijk en de overige leden van het netwerk nemen afstand van de kerk, maar scientology, de leer en methode van stichter L. Ron Hubbard, houden zij in ere. "Niet omdat Hubbard onfeilbaar was, zoals ze in de kerk zeggen. Als mensen beweren dat hij een leugenaar was, zit daar wel wat in. Ik heb het liever over een uiterst creatief persoon die creatief met de feiten om ging." Ronsorg is een fanclub voor de omstreden leider, zegt De Rijk, die "Hubbards fantastische leer nu goedkoop in praktijk wil brengen in een vrije, gezellige admosfeer".

"In het begin had ik geen opinie over de leer. Toen ik hoorde over buitenaardse wezens, dacht ik 'zou kunnen', maar sinds een vriend van me ze zag en mij de video ervan toonde, was ik om." Andere bizarre geloofsvoorstellingen zoals in prehistorische atoomoorlogen en onderaardse gangenstelsels overal ter wereld, vindt De Rijk 'fantastisch'. "Zet de radio aan en je hoort over FNV-bondgenoten. Dat word je zat, je wilt avontuur. Ik houd van sciencefiction, en helemaal die van Hubbard. Ik vind zijn ideeŽn spannend en uitdagend, en ben daarom bereid om me in Hubbards fantastische wereld in te leven."

Ook Hubbard, geestelijk vader van scientology, had zijn autoritaire kanten, geeft De Rijk toe. "Zo heeft hij zijn eigen zoon eruit gegooid." En Hubbard bouwde een hiŽrarchische militaire organisatie op, de Seeorg, waar De Rijk lid van was. "Het is een kruising tussen de marine en een kloosterorde." De Rijk was jarenlang onderofficier op een van de schepen. "Tot 1997, toen ik voor straf naar een omheind strafkamp in Florida ben gestuurd."

Julia Rijnvis, voorlichter van de Nederlandse scientology kerk, moet om zulke 'leugens' lachen. Natuurlijk bestaan zulke kampen helemaal niet. En in de kerk is iedereen helemaal vrij, dus is het onzin dat De Rijk zijn dochters niet mag zien. Ook zijn er geen 75 kerkgangers vertrokken: het zijn er 'veel minder', zegt ze. De Rijk was gewoon incapabel en is daarom uit zijn functie gezet. Of Hubbards leer al dan niet feilloos is wil Rijnvis niet zeggen. "Ik zeg alleen dat honderdduizenden baat hebben bij zijn leer."

Haar collega Jeanine Slot voegt nog toe dat De Rijk diep in de schulden zit bij de kerk -maar liefst 120000 euro. Dat hij en de anderen van Ronsorg Hubbards leer uitdragen noemt ze 'diefstal'. De leer is immers eigendom van de kerk, zegt ze. Rijnvis nuanceert dit. "Volgens mij is het allemaal gebakken lucht, stelt die hele Ronsorg niets voor." De kerk heeft volgens haar daarom ook nog geen advocaat in de arm genomen om te bekijken of er nu wel of geen sprake is van 'diefstal'.

Volgens De Rijk is de kerk 'gesaboteerd'. "Wij denken dat Hubbard zijn leer eigenlijk heel breed wilde verspreiden, niet alleen via een kerk, die zich een monopoliepositie toekent. De kerk heeft allerlei haar onwelgevallige teksten van Hubbard veranderd, naar eigen hand gezet. Ik zou niet verbaasd zijn als ook Hubbard, die de laatste jaren van zijn leven in verborgenheid heeft doorgebracht, door de machthebbers in de kerk op een zijspoor is gezet."

Lezersreacties     Geef uw reactie

Hier iemand die ook die "gratis persoonlijkheidstest" heeft gemaakt. Die test is een grote voor-de-gek-houderij. Bijvoorbeeld, als je goed scoort in "ZELFSTANDIGHEID" scoor je automatisch slecht in "SAMENWERKEN" vice versa. Als je houdt van "UITGAAN" ben je dus automatisch slecht in "HUISELIJKHED" en heeft deze oplichtersclub wel een duur cursusje om dit gebrek bij te schaven, zoals ze voor alles een cursus hebben. Mensen zijn vreemde wezens.

Ergens in de bovenkamer zit een knop die, indien door een zekere sekte of godsdienst omgedraaid, deze persoon niet meer voor logica vatbaar maakt. Voor die "vrijblijvende" test was ik zo stom mijn echte naam & adres te geven, en dat heb ik geweten want ze hebben me jarenlang gestalkt. Die scientologen mogen in hun eigen soep gaarkoken, als ze mij maar niet meer lastigvallen.

O. van Rapenburgh (05-11-2003, 08:29:27 uur)
"Creatief omgaan met de waarheid", nou ja, zo gesteld was L. Ron Hubbard inderdaad buitengewoon creatief. Eerlijker is om hem gewoon een aperte leugenaar te noemen, die bovendien iedere vorm van kritiek op zijn buitengewoon onaangename sekte onder het meest grove mentale en juridische geweld smoorde. Zoals hier te lande columniste Karin Spaink heeft ervaren. Hoe is het mogelijk dat mensen dit soort waanzin voor zoete koek slikken?..

Henk de Boer (05-11-2003, 09:06:28 uur)
Scientology is een afschuwelijke sekte en ik hoop dat de onttakeling ervan doorzet. Da's beter voor de mensen die er nu inzitten - wel eng, ze moeten plotseling weer voor zichzelf gaan denken - en beter voor de kritikasters die de terreur van deze club moeten ondergaan. Ik dacht overigens dat $cientology verboden was in Duitsland ...

Jaap (05-11-2003, 09:07:55 uur)
Scientology is net zo'n sekte als ieder ander geloof protestantisme of katholicisme. De enige reden waarom deze geen sektes genoemd worden is door het feit dat deze langer bestaan en er meer aanhangers van zijn.

jansen (05-11-2003, 10:51:49 uur)
Lord Tennyson schreef: "A lie which is half a truth is ever the blackest of lies, for a lie which is all of a lie may be met and fought with outright, but a lie which is part a truth is a harder matter to fight."

Inderdaad, een mens heeft blokkades en dergelijke die overwonnen kunnen worden dit is de halve waarheid. Maar niet door het volgen van dure cursussen van een op hol geslagen science-fiction schrijver, want dat was Hubbard oorspronkelijk.

De eerste lakmoesproef om te kijken of de oprichter van een nieuwe stroming het serieus meent is: Is hij bereid ZELF te lijden of zelfs te sterven voor zijn zaak? Hubbard in ieder geval niet... en nog veel meer "lichtbrengers" niet. Dat laatste laten ze aan hun volgelingen over... Wie kreeg van Hitler bijvoorbeeld de schuld van het mislukken van het "duizendjarig rijk"? Het duitse volk, want zij hadden de boel verzaakt.

Brengers van diabolische halve waarheden zijn altijd al het grootste gevaar voor de mensheid geweest.

HalfTrueBiggestLie (05-11-2003, 10:55:38 uur)


Line

Terug
Start-page

Email
020-6681789