Dutch BodyThetan Organizationfiller
Pers en Media berichten
over Scientology
LineHet Parool

Dinsdag 9 december 2003
Pagina 1 en 2

parool-20031112-1


Scientology-top onder curatele

Door Sladjana Labovic en Bart MiddelburgAMSTERDAM - De Scientology Kerk Nederland is door de internationale leiding van de sekte,gevestigd in Los Angeles en Kopenhagen, onder curatele gesteld.

Het eerste slachtoffer van de interventie is de hoogste baas van 'de kerk' in Nederland, executive directer Mana Beekmans-Koster. Zij is met onmiddellijke ingang uit haar functie ontheven.

De aanleiding hiervoor is de ernstige crisis waarin de Nederlandse Scientology-tak, gevestigd aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam, de laatste maanden door mismanagement is beland. De 'gelovigen' lopen met tientallen tegelijk weg, de kerk lijdt grote verliezen en verliest belangrijke juridische procedures. Zo raakte Kosters echtgenoot, Hans Beekmans, onlangs in opspraak omdat hij behalve scientoloog ook de tandarts is van diverse leden van de koninklijke familie.

Tot nieuwe directeur van Scientology Nederland is voorlopig de Italiaan Massimo Pozzi benoemd. Hij is afkomstig uit de beruchte Sea Organization van de sekte, een naar de Amerikaanse marine gemodelleerd elitekorps, dat onder meer is gespecialiseerd in management. Behalve de Italiaan is ook een aantal andere 'Sea Orgs', zoals ze intern worden genoemd, naar Amsterdam gestuurd om de crisis te bezweren. In het jargon van Scientology heet de vervanging van Koster een bypass.


Lees verder op pagina 2


parool-20031112-2Er waait een nieuwe wind bij de Org


Vervolg van pagina 1


Ingewijden noemen het 'hoogst uitzonderlijk' dat directrice Maria Koster aan de kant is geschoven en is vervangen door een elitetroepje uit het buitenland. "Het is nooit eerder gebeurd dat Sea Orgs op Amsterdam zijn afgestuurd. Dat kan maar een ding betekenen: dat ze in Los Angeles en Kopenhagen serieus rekening houden met de mogelijkheid dat ze, als het zo doorgaat, de tent in Nederland over een tijdje wel kunnen sluiten."

Julia Rijnvis, secretaris en woordvoerder van de Scientology Kerk Nederland, bevestigt dat Koster is vervangen. Volgens haar is echter geen sprake'van een ingreep van bovenaf, maar juist van 'een promotie' van Koster. "Na veertien jaar trouwe dienst en toewijding als de leidinggevende van de Nederlandse Scientology gaat Maria Koster naar het Europese hoofdkwartier in Denemarken voor specialistische op leiding en persoonlijke ontwikkeling," aldus Rijnvis, die van de zomer al van de vestiging in Brussel naar Amsterdam werd gestuurd.

Koster zal zich volgens Rijnvis bij de Sea Org in Kopenhagen 'toeleggen op een uitgebreide studie' van de werken van Scientology-grondlegger L. Ron Hubbard; op termijn zou zij weer naar Amsterdam kunnen terugkeren 'om de kerk naar een nieuw niveau van groei te helpen'.

"Onzin," zeggen ingewijden, "dat is alleen maar het pr-verhaal dat ze ophangen. Als jij als directeur Nederland een tijdje in Kopenhagen wilt studeren, is dat geen enkel probleem. Maar Koster is gewoon te zwak voor de huidige situatie. Sea Orgs zijn daarentegen spijkerhard; die zijn getraind om dit soort crises af te handelen."


Exodus

Scientology Nederland tuimelt de laatste maanden van de ene crisis in de andere. De sekte wordt geconfronteerd met een ware exodus: ongeveer zestig actieve leden (van de circa 150) hebben de kerk de rug toegekeerd, en hebben zich deels opnieuw georganiseerd binnen een minder strikte, en veel goedkopere groepering. De sekte lijdt daarbij grote verliezen (oplopend tot miljoenen euro's), en de Hoge Raad deelde Scientology onlangs een forse klap uit: giften aan de kerk (cursusgelden en donaties) zijn niet langer fiscaal aftrekbaar.

In het geval van Koster kwam daar ook nog eens de affaire rond haar man bij. Beekmans, tandarts in Laren, trad ongeveer een jaar geleden tot de sekte toe, schonk grote bedragen en trouwde uiteindelijk met de executive director.

Hij is daarnaast ook tandarts van diverse leden van de koninklijke familie, onderwie prins Bemhard en prinses Maxima.

Vooral de roddelbladen doken massaal op wat een nieuw hofschandaal heette, waarbij Scientology als een geldbeluste sekte werd afgeschilderd.


Ronselen

Dat onder de leiding van de Sea Orgs binnen Scientology Nederland een nieuwe wind waait, is onmiddellijk merkbaar, melden bronnen binnen de kerk: zelfs op sinterklaasavond moest worden gewerkt in 'de Org', het hoofdkantoor aan de Nieuwezijds, en moesten op straat nieuwe leden worden geronseld. "Met andere woorden: er moet voortaan zeven dagen per week worden gewerkt."

Tegelijk met de reorganisatie aan de top heeft Scientology Nederland ook een offensief gelanceerd waarmee de kerk moet worden geprofileerd als een charitatieve instelling die staat te trappelen om de overheid een handje te helpen bij het oplossen van 'het escalerende drugsprobleem'. De sekte heeft, aldus Rijnvis, het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in dat verband inmiddels een subsidie van een kwart miljoen euro gevraagd, want ja: Scientology zelf zit momenteel een beetje krap bij kas.


Het Parool, 09-12-2003
Tekst overgenomen met toe- en instemming van Het Parool)


Line

Terug
Start-page

Email
020-6681789