Dutch BodyThetan Organizationfiller
Pers en Media berichten
over Scientology
LineDoor Scientology geredigeerde reacties in Het Parool

Scientology heeft het er maar moeilijk mee: een krant die zomaar de waarheid vertelt over de walgelijke praktijken en interne moeilijkheden van de sekte.

In plaats van serieus in te gaan op de kritiek en de gepresenteerde feiten, reageert de sekte in zo'n geval altijd op dezelfde manier, met 'all hands actions' - zoals het sturen van ingezonden brieven naar die krant. Brieven waarvan het lijkt alsof die door verontwaardigde individuele scientologen zijn opgesteld. Het Parool drukte gisteren vier van die brieven af; ze staan hieronder.

Het Parool

Zaterdag 8 november 2003
Pagina 16
Brieven
Het was weer te lang stil rond Scientology

MET enige verbazing las ik het artikel in Het Parool van 3 november waarin uitgebreid wordt ingegaan op het probleem dat John Leemhuis heeft met de Scientology Kerk. Wat meteen opvalt is dat de Scientology Kerk niet om een reactie is gevraagd over zijn aantijgingen.

De heer Leemhuis heeft jaren voor de Scientology Kerk gewerkt en is akkoord gegaan met de daarbij behorende afspraken. Hij heeft vervolgens cursussen gekocht die hij zo graag wilde hebben dat hij zich ervoor in de schulden heeft gestoken. Hij was (en blijkt nog steeds) tevreden over de geleverde diensten. Nu heeft hij besloten bij de Scientology Kerk weg te gaan en probeert hij de verantwoordelijkheid voor zijn keuzes af te schuiven door middel van rancuneuze verhalen in de media.

Als iedereen die achteraf niet blij was met de door hem gemaakte schulden, in de krant zou staan, zouden we erg dikke kranten krijgen. Feit blijft dat ieder mens verantwoordelijk is voor zijn eigen beslissingen en voor de gevolgen daarvan. Als ik een bestelling plaats uit een kleurige brochure van een postwarenhuis en ik krijg de producten geleverd binnen de gemaakte afspraken, kan ik achteraf heel ontevreden zijn over de rekening, ik kan het warenhuis er echter geen verwijten over maken.

Als Leemhuis niets meer met Scientology te maken wil hebben, is dat een besluit dat hij in alle vrijheid kan nemen. Dat hij vervolgens een probleem blijkt te hebben met al zijn eerdere besluiten, zegt meer over zijn verantwoordelijkheidsniveau dan over de Scientology Kerk. In de erecode van een scientoloog staat onder meer dat je nooit moet schipperen met je eigen realiteit. Het lijkt erop dat Leemhuis deze morele code al heel lang niet heeft toegepast.

Hanneke Teunisse, Amsterdam
scientoloog
Kritiekloos

Met veel verbazing heb ik kennis genomen van de serie artikelen die de afgelopen week over Scientology is verschenen. Bart Middelburg heeft duidelijk niet de moeite genomen de feitelijkheid van de verhalen vast te stellen. Kritiekloos worden negatieve praatjes overgenomen en geplaatst. Dat heeft weinig met journalistiek te maken. Als de waarheid zou worden afgedrukt zou dat een veel positiever beeld geven. Een beeld waar ik al meer dan vijftien jaar getuige van ben geweest en dat ik desgewenst best met een journalist zou willen delen.

Kees Bakker, Amsterdam
Stil

Beste mensen, wat dachten jullie? Het blijft wel erg lang stil rondom Scientology. Laten we er weereenseen paar negatieve artikelen tegenaan gooien? Gelukkig gaat het met mij nog steeds erg goed en ik ben toch al twaalf jaar aangesloten bij deze kerk. Gek he?!

Karin Verheijen, Houten
Kabaal

Helaas ontving de Paroollezer niet de informatie over wat scientology is: een set gereedschap om menselijke problemen mee op te lossen. Zoals de Hubbard-studiemethode, medicijnvrij afkicken met een hoog succespercentage en een rehabilitatieprogramma voor gedetineerden gebaseerd op het herstel van zelfrespect.

O.G. Kruijt, Houten


Het Parool

Zaterdag 8 november 2003
Pagina 17
Meningen

Scientology weigert commentaar aan een SP

Door Paul Arnoldussen


Waarover discussieert de redactie, hoe komen de keuzes tot stand? Wekelijks doet Paul Arnoldussen verslag vanaf de werkvloer. Vandaag: een minder gelukkige aflevering van Dirkjan en ontevreden Scientology-aanhangers.

[Tekst inzake Dirkjan weggelaten]

Ondertussen hebben we hier de handen vol aan scientologen, die brieven sturen, advocaten mobiliseren en ook in steeds groteren getale onuitgenodigd binnen komen vallen op de redactie. Ze zijn minder tevreden met de serie van Bart Middelburg en Sladjana Labovic over de Nederlandse tak van hun groepering.

Sommige lezers vroegen zich af waarom Scientology geen wederhoor krijgt. Bart Middelburg: ''Ik heb ze al bij het eerste deel om commentaar gevraagd. Julia Rijnvis, de grote figuur daar, kreeg ik maar niet te pakken, dus heb ik me in arren moede maar tot hun voorlichtster gewend, Jeanine Slot. En die zei meteen dat ze helemaal niet met me mocht praten. Ze hadden slechte ervaringen met me, zeventien jaar geleden heb ik ook al over ze geschreven. Ik ben kennelijk inmiddels een SP, een suppressive person, zoals dat daar heet. Met een SP mag je in die kringen totaal niet in contact treden, je mag niet met hem of haar praten. Dat is het laatste stadium. Ze hebben daar ook PTS'en, dat zijn potential trouble sources, daar mag je nog wel mee communiceren, geloof ik.''

Nu zijn er ongetwijfeld verslaggevers op de redactie die het nog niet tot SP gebracht hebben, maar deze krant is toch echt niet van plan van verslaggever te wisselen vanwege de wat merkwaardige omgangsvormen bij Scientology. Van Gruijthuijsen: ''Helaas, wij leveren geen verslaggevers naar keuze.''

Inmiddels heeft mevrouw Rijnvis wel een mail aan de hoofdredactie gestuurd. De hoofdredacteur: ''In de eerste helft daarvan werd de integriteit van Middelburg ter discussie gesteld, het tweede deel verhaalde over de weldaden van Scientology en dat leek me meer iets voor hun eigen folders. Ik heb woensdag geantwoord dat we best een reactie van de Scientology-leiding willen plaatsen, maar dat die dan wel moet ingaan op de zaken die wij in de krant aan de orde hebben gesteld. Daar wachten we dus nog maar op.''

Laatste nieuws van vrijdagavond: de advocaat van Scientology laat weten dat wij schriftelijke vragen mogen stellen, die hij dan zal doorspelen aan 'cliŽnt'.


Line

Terug
Start-page

Email
020-6681789