Dutch BodyThetan Organizationfiller
Pers en Media berichten
over Scientology
LineHet Parool

Maandag 3 november 2003
Pagina 1 en 5

parool-20031103-1
Zieltjeswinner Scientology ziet het licht


AMSTERDAM - De Scientology Kerk loopt leeg, gelovigen lichten elkaar op, en nu treedt ook John Leemhuis uit. Bijna een decennium stond hij zieltjes te winnen in de Kalverstraat, maar nu weet hij het ook: "Het is allemaal mind control, pr en geld, geld, geld."

Door Sladjana Labovic en Bart MiddelburgUit naam van Scientology-oprichter L. Ron Hubbard moet hij in de loop der jaren half Amsterdam hebben aangesproken met deze vraag: of er misschien interesse was in 'een gratis persoonlijkheidstest'? Waar de top van de sekte zorgvuldig buiten beeld bleef, werd Leemhuis het gezicht van Scientology in Nederland. Body-router heet zijn functie binnen de sekte. "Inderdaad," zegt Leemhuis. "Lichamen binnenbrengen, daar komt het op neer."

Een simpel baantje is het niet, aldus Leemhuis. "Ik stond er zes dagen per week, in weer en wind, en ik verdiende hooguit veertig, vijftig euro in de week. En je wordt de hele tijd verrot gescholden. Ik heb ook wel vechtpartijen meegemaakt, met van die kickboksers, die me wel even te pakken zouden nemen. Ik was altijd de lul, maar dat maakte me niet uit. Je doet het voor je idealen."

Leemhuis (44) wil best met ons praten, maar dan wel op voorwaarde dat we niet meer zo lullig doen over die Hubbard. "In een vorig stuk hebben jullie hem een mislukte science-fictionschrijver genoemd, maar daar ben ik het dus helemaal niet mee eens. De technieken van Hubbard zijn gewoon prima, dat is een wetenschap. Het probleem is alleen dat Scientology misbruik maakt van die wetenschap."

John Leemhuis
Vijftien jaar geleden belandde Leemhuis voor het eerst in 'de Org', het hoofdkantoor van de sekte aan de Amsterdamse Nieuwezijds Voorburgwal, via dezelfde body-routing die kort daarop onder zijn beheer zou komen.

"Ik ben opgepikt op straat, heb een test gedaan, heb cursussen bij ze gevolgd en ben ook vrijwel meteen in de Kalverstraat gaan staan."Leemhuis' resultaten op de Bridge to Clear - het even prijzige als oneindige, door wijlen Hubbard ontworpen stelsel van cursussen - waren naar eigen zeggen 'verbluffend'. Weliswaar heeft hij nimmer de felbegeerde status Operating Thetan bereikt, maar "er zijn wel heel wat mentale blokkades bij mij weggehaald".

Scientologen die laag in de pikorde staan, hebben eigenlijk geen andere keus dan zich met huid en haar op te offeren aan de sekte, aldus Leemhuis.

"Ik heb in al die jaren talloze mensen binnengebracht, ook mensen die later in de leiding zijn beland, ook mensen die later miljoenen in de kerk hebben gestopt, maar zoals ik al zei heb ik zelf nooit meer dan vijftig euro per week verdiend. Om de huur te kunnen betalen moest ik 's avonds bij de PTT gaan werken, post sorteren, maar geld voor iets anders heb ik daardoor nooit gehad. Ik heb ook geen tand meer in m'n bek."

Teneinde toch de voorgeschreven cursussen te kunnen blijven volgen, zag Leemhuis zich zes jaar geleden genoodzaakt zich voor enkele tienduizenden guldens in de schuld te storten - wat verhoudingsgewijs nog meeviel, maar Leemhuis kreeg korting vanwege zijn dagtaak als body-router.

"Sindsdien ben ik aan het afbetalen, en dat geldt eigenlijk voor iedereen bij Scientology. Iedereen steekt zich in de schulden, en iedereen werkt er van 's morgens negen uur tot 's avonds elf. Als je zoals dat heet even niet 'op staf' bent, ofwel aanwezig in de 'Org', dan word je ook onmiddellijk gebeld. Waar ben je? Je moet studeren! Je moet direct hier komen! Ja, die redeneren ook: zolang ze maar bezig zijn, kunnen ze niet gaan nadenken. Daar draait Scientology op - op mensen die zich helemaal afhankelijk maken, en daar geen cent voor krijgen. En op erfenissen en donaties natuurlijk. Ik ken mensen die, in guldens, wel een half miljoen hebben betaald. Een vriend van me heeft in totaal drie ton geleend."


parool-20031103-2 Een jaar of vijf geleden sloop bij Leemhuis de eerste twijfel binnen. "Er waren wel eerder incidenten geweest." Paul Rood bijvoorbeeld, prominent scientoloog, legt eens in de zoveel tijd een estafette af, per fiets of te voet, ten behoeve van de wereldvrede in het algemeen, en Scientology in het bijzonder.


"Hij zou eens naar Den Haag fietsen, dan naar Brussel, en dan door naar JoegoslaviŽ. Allemaal voor de publiciteit natuurlijk. Nou, ik ben met hem meegereden in z'n busje, en neem maar van mij aan: als hij ergens met veel omhaal moet worden binnengehaald dan stapt hij de laatste kilometer op z'n fiets, maar daarna wordt de fiets weer ingeladen en rijdt hij met dat busje naar de volgende stop. Ik kan niet tegen dat soort oneerlijkheid, maar als je daar bij Scientology wat van zei dan was het hup: werd er weer een onderzoek tegen je gestart. Dan heette het dat jŪj niet okť was."

Scientology is daarnaast, internationaal, drastisch geŽvolueerd, aldus Leemhuis. "Vroeger ging het ook nog om Hubbard, om de idealen. Nu is het alleen nog maar een geldmachine. Het is allemaal mind-control, PR, en geld, geld, geld. Meer niet."


Ethiek

"Een goeie vriend van me heeft alle computers voor ze in orde gemaakt, maar hij was lang niet zo veel 'op staf' als ik want die jongen heeft overdag gewoon een baan. Maar dan kwam er dus gewoon een aankondiging op het prikbord te hangen dat hij z'n 'ethiek' moest gaan uitwerken; andere scientologen mogen dan niet meer met je praten, en je moet aan jezelf gaan werken. Die jongen deed hťlemaal niks fout, maar alles en iedereen moet nu eenmaal geregisseerd en gemanipuleerd worden. Dat heeft niks meer met Hubbard te maken. Die stond voor kennis vergaren, vrijheid, controle over je leven krijgen. De Scientology Kerk doet precies het omgekeerde: je vrijheid inperken, en je uitbuiten."

Die ontwikkeling heeft de afgelopen maanden, zoals eerder gemeld, tot een ware exodus geleid: circa vijftig actieve leden (van de 150) zijn uit de sekte getreden. Leemhuis bevestigt dat beeld: "Ik schat dat er nu al zo'n zestig mensen weg zijn." Die zestig willen, inclusief Leemhuis, allemaal hun geld terug. Komt de Nederlandse tak van de sekte daardoor niet in grote financiŽle problemen?

Leemhuis: "Ja, maar dat zitten ze al jaren. Eerst zaten we op de Nieuwezijds in een pand van De Slegte tegen een huur van tienduizend gulden per maand, en zelfs dat konden ze af en toe niet betalen. Daar moesten we weg, en nu zitten ze even verderop in een pand van 40.000 per maand! De telefoon wordt regelmatig afgesloten, want dan is er weer geen geld. En dat wordt straks alleen maar erger."

Zo langzamerhand gloort het beeld van een 'kerk', waarvan alleen nog maar de leiding resteert, in casu de dames Julia Rijnvis en Maria Koster. "En dat gaat gebeuren ook," zegt Leemhuis, die vanzelfsprekend intern inmiddels te boek staat als een geŽxcommuniceerde suppressive person. Zag hij het voorheen als zijn grote opdracht zieltjes te winnen, nu doet hij precies het tegenovergestelde: "Die kerk moet gewoon dicht. Daar hoort niemand meer te komen."© Het Parool, 3-11-2003
(Tekst overgenomen met toe- en instemming van Het Parool)


Line

Terug
Start-page

Email
020-6681789