Dutch BodyThetan Organization Filler
Pers en Media berichten
over Scientology

Line


ManagerNet Magazine,
Oktober 2000;
3-e jaargang, nummer 5.

ManagerNet Magazine is een twee maandelijks (RL)
magazine dat als "een multimediaal
platform voor en door managers" is bedoeld.

Email: info@managernet.nl
Website: www.managernet.nlOxford-test ontwikkeld door Scientology-grondlegger

GRATIS BLAUWDRUK VAN JE PERSOONLIJKHEID


Je krijgt een fax. Van Modus Operandi Consultants in Amsterdam, een bedrijf in "survival strategies", zoals het briefhoofd aangeeft. In die fax krijg je het aanbod voor een persoonlijkheidsanalyse, gratis en geheel vrijblijvend. Nou, dat wil je wel. Dus je reageert. Je krijgt een vragenlijst toegestuurd. Tweehonderd vragen. Kost even tijd. Je moet even denken over vragen als "Gedraagt u zich vaak impulsief?" en "Zingt of fluit u vaak gewoon voor uw plezier?" Je hebt drie antwoord opties: ja, nee of vraagteken.


Door Bram Donkers


Voor de uitslag van de test moet je naar het kantoor van Modus Operandi. Ze zitten in de Amsterdamse Rivierenbuurt, vlak achter de RAI. Driehoog. Na de trappen zit je uitgeput tegenover Hans Rozemond, de consultant die de sterke en minder sterke punten in je persoonlijkheid in kaart heeft gebracht.


OCA test


Het valt niet mee. In de grafische weergave van de testuitslag zie ik in één oogopslag dat het niet best gesteld is met mijn communicatieve kant. De grafiek laat zien dat ik overmatig 'kritisch' en uitermate 'teruggetrokken' ben. Bovendien haal ik de laagst mogelijke score als het gaat om invoelingsvermogen. Zou het misschien komen door vragen als "Maakt u ondoordachte opmerkingen of beschuldigingen waar u later spijt van heeft" of "Bent u sterk geïnteresseerd in anderen", waar ik in alle eerlijkheid 'nee' op geantwoord heb? Ik ben toch wel benieuwd op welke gronden Rozemond zich permitteert om dit soort verstrekkende conclusies te trekken.

      Volgens Rozemond moet ik me niet richten op de gevolgde procedure, maar op de uitkomsten. Ik heb immers zelf de antwoorden gegeven. Hij wil het graag met me hebben over het weinig tevredenstellende resultaat: op vier van de tien onderzochte aspecten scoor ik dermate onder de maat, dat "aandacht urgent" is.

      We praten nog een uur door, maar we komen nauwelijks dichter tot elkaar. Ik blijf proberen erachter te komen hoe een test tot zo'n onomwonden beoordeling kan leiden. Survival strategist Rozemond praat liever over oplossingen van de gesignaleerde problemen. Dat ik me daarin niet zo herken, vindt hij jammer. Nog vol zelfvertrouwen daal ik alle trappen weer af. Ik scoorde immers +70 (desirable state) op het terrein 'zelfverzekerdheid' en op vraag 97 ("Slaapt u goed") had ik volmondig 'ja' geantwoord.


HERKANSING

Je wordt gebeld. Herkenbaar callcenter-toontje. Maar je hoeft niks te kopen, het is zelfs gratis: een psychologische test, compleet met een analyse van je bedrijf. Aangeboden door Silhouet Management Support. Dat laat je je geen twee keer zeggen. Daar zijn we weer, de 200 vragen van de Oxford Capaciteit Analyse. Plus nog eens honderd vragen voor de Epoch Bedrijfsanalyse (net zoiets, maar dan voor de omgeving waarin de manager functioneert). Omdat ik inmiddels nieuwsgierig ben geworden naar de achterliggende methodiek van deze tests, hap ik toe. Ik vul het formulier voor de persoonlijkheidstest exact hetzelfde in als bij Modus Operandi. En ik wordt uitgenodigd om in het kantoor van Silhouet de zaken te komen bespreken.


Klik hier voor het kader
'Controverse: is Scientology een sekte?'


TRAUMA?

Silhouet Management Support is een wat groter bedrijf dan Modus Operandi. Recht tegenover het NS-station van Weesp meld ik me aan de receptie van dit moderne kantoorpand. Ik word opgehaald door sales consultant Mieke van Vught, die mijn tests met me doorneemt. De eerste grafiek kende ik al. Ik vraag me opnieuw af hoe de Oxford Capaciteit Analyse in staat is om mijn complexe zieleleven zo nauwkeurig in een grafiek te vangen. Maar Mieke opent direct de aanval.

      "Je moet de test niet ter discussie stellen, maar jezelf. De test geeft alleen maar weer hoe jij naar jezelf kijkt." En al snel spitst het gesprek zich toe op de duikeling die mijn score maakt in de laatste drie kolommen: de communicatieve kant. "Jij hebt afscheid genomen van de mensen," zegt Mieke van Vught, niet zonder gevoel voor drama. En ze heeft ook een verklaring: "Jij hebt ergens in je jeugd een trauma opgelopen, waardoor je een muur om je heen hebt gebouwd. En die muur moeten we afbreken." Een gedurfde stellingname voor een sales consultant.

      Ik blijf me afvragen welke antwoorden van mijn kant hebben geleid tot deze ongezouten kritiek op mijn communicatieve vaardigheden. Maar Mieke kan daarover niets zeggen. Nadat ze geprobeerd heeft met een paar onbeleefde vragen over mijn privéleven een stukje van de muur af te breken, valt het gesprek pijnlijk stil. Ziet ze geen hoop voor mij?

      Gelukkig wel. Van Vught haalt een brochure te voorschijn met een overzicht van 'persoonlijke management- trainingen', zoals Silhouet die aanbiedt. Zij adviseert me de klassikale cursus Mensenkennis te gaan volgen, gevolgd door de 3-daagsc communicatieworkshop "Begrijpen en begrepen worden". Totale kosten: f 6.240,- excl. btw.

      Ik denk er nog even over na.


HUBBARD

De Oxford Capacity Analyses is bedacht door L. Ron Hubbard (1911-1986), tevens grondlegger van Scientology. Dat woord was tot dusver nog niet gevallen. Bij Silhouet had men bij het vragenformulier wel laten weten dat de dienstverlening was gebaseerd op het werk van L. Ron Hubbard, Amerikaans filosoof-schrijver, die ruim dertig jaar research heeft verricht op het terrein van werkbare management technieken en theorieën. De term Scientology wordt daarbij niet gebruikt. Bij Modus Operandi wordt ook de naam L. Ron Hubbard tijdens de kennismakingsfase niet gebruikt. Alleen de auteursrechtvermelding op de uitslag-grafiek en een poster van de 'Illustrated Tone Scale' aan de muur zouden de nieuwe klant hierop attent kunnen maken.

      Ik was geïntrigeerd. Wat was het gedachtengoed achter de Oxford Capaciteit Analyse? Hoe werkte de systematiek van de test? En wat was de link met Scientology? Ik besloot de directies van zowel Modus Operandi als Silhouet uit te nodigen voor een interview. Ik presenteerde me als journalist en vermelde dat ik de test reeds had afgelegd. Pas na lang aandringen (men had slechte ervaringen met de media) was ik welkom voor een vraaggesprek.

      Maar bij beide organisaties moest er dan wel eerst een overeenkomst getekend worden, waarin ik verklaarde niet beledigend te zullen schrijven. Boeteclausule: een ton. Ik heb getekend, want ik kon de lezers van ManagerNet Magazine deze ervaringen natuurlijk niet onthouden.


BENOEMEN

Manuel Nugteren

"Manuel Nugteren is een zeer bijzondere Mission Accomplishment Trainer." Dat vertelt de website van de gerenommeerde Speakers Academy over één van haar motivatiesprekers. Gewapend met deze cv beklim ik opnieuw de trappen aan de Amsterdamse Deurloostraat. Hans Rozemond is een van de freelance trainers die werkte voor Modus Operandi, zo legt Manuel Nugteren, directeur/eigenaar van het bedrijf, de constructie uit.

      "Modus Operandi doet vooral aan coaching," stelt Nugteren. "Daarom is dit een relatief klein bedrijf-aan- huis, dat het moet hebben van een persoonlijke, probleemoplossende aanpak. Maar dit is geen ziekenhuis.

      Ik kan mensen alleen maar technieken aanreiken om beter te functioneren. De mens is vrij, maar voelt zich vaak niet vrij. Een psychologische test is daarbij een goed middel om in kaart te brengen waar de knelpunten zitten. De uitslag van de test is een blauwdruk van je persoonlijkheid.

      Daarbij willen we geen hokjes plaatsen, maar concreet maken waar je tegenaan loopt. Wij hebben als tester daarbij alleen maar de functie van het op papier zetten. Je weet eigenlijk al waar de schoen wringt, maar je kunt het niet benoemen. De Oxford-test geeft je dat inzicht."


SIMPEL

Manuel Nugteren benadert alle actieve bedrijven in een behoorlijke straal rondom Amsterdam voor een vrijblijvende test. Een erg dure manier van acquisitie? "Dat valt wel mee, want eigenlijk reageren voornamelijk de mensen die interesse hebben in dit onderwerp. Dat selecteert zich dus al snel uit. Mensen komen hierheen om over zichzelf te praten. We willen allemaal lekker in ons vel zitten, maar deze mensen voelen blijkbaar dat er iets is dat ze tegenhoudt. En ik vind de Oxford-test een goede methode om dat boven tafel te krijgen. Het is tenminste niet vaag, zoals de meeste andere tests."

      Op de vraag hoe de Oxford Capaciteit Analyse dat precies klaarspeelt, heeft Manuel Nugteren geen bevredigend antwoord. "Het is gewoon een spiegel van jezelf. Je stopt er aan de ene kant je antwoorden in en aan de andere kant komen die er op een bepaalde manier gerangschikt weer uit. Zo simpel is het. Maar het unieke schuilt juist in de simpelheid."

      Nugteren (1959) werd opgeleid aan de toneelschool en werd vervolgens muzikant. "Ik heb jarenlang met een band getoerd en voelde me erg thuis in die artistieke sfeer. Toen al was ik geïnteresseerd in communicatie, in de overbrenging van emoties. Na mijn kennismaking met de ideeën van meneer Hubbard ging ik naar Amerika, om te studeren aan het Hubbard College of Business Administration in Los Angeles."

      Nugteren geeft aan drie jaar lang in de VS gestudeerd te hebben; hij cultiveert nog steeds een niet te missen Amerikaanse tongval. Na zijn terugkomst was hij één van de oprichters van Silhouet in Nederland. Na een aantal jaren begon hij met eigen bedrijfjes, waarvoor hij namen gebruikte als Missionair Accomplishment Trainer en Power Consultancy.


Klik hier voor het kader
'Wie was L. Ron Hubbard'


LEVENSOVERTUIGING

Voor Manuel Nugteren staat zijn werk als trainer-coach geheel los van zijn opvattingen als scientoloog. "Dit is mijn baan. Dit werk doe ik op basis van een bepaalde managementschool. En daarnaast heb ik privé een bepaalde filosofische overtuiging. Maar 6 van de 10 Nederlanders heeft een bepaalde levensovertuiging. En die heeft niks te maken met hun professie. Een bakker bakt brood, of hij nou katholiek is, of protestant, of weet ik veel.

      Ik weet dat het een probleem is dat niet iedereen dat los van elkaar kan zien. Ik kan me goed voorstellen dat iemand daar moeite mee heeft. Maar in mijn visie moet je professionele kwaliteit en levensovertuiging niet door elkaar halen. Een voorbeeld: ik gebruik Wordperfect op mijn computer. Dat komt uit Utah, dat is van de Mormonen. Mogen we Wordperfect dan niet gebruiken?"

      Hubbard wordt in de Verenigde Staten een soort Michelangelo genoemd, aldus Manuel Nugteren. "Hij was schrijver, kunstenaar, filosoof, van alles. En dus ook ontwikkelaar van management-technieken. Heel veelzijdig. Dat is misschien lastig je voor te stellen. maar als je je er niet in hebt verdiept, kun je het ook niet goed beoordelen. Voor mij als management consultant geldt een simpel uitgangspunt: als het niet werkt, heb ik er niks aan. Ik ben ondernemer, de schoorsteen moet roken. We zitten nu eenmaal in een economisch systeem, waarbij er een financiële waardering moet zijn voor mijn toegevoegde waarde. Met de instrumenten die Hubbard mij daarvoor heeft aangereikt, kan ik uitstekend uit de voeten."


JENSENS

Kurt Jensen

Kurt Jensen is Deen van geboorte, woont en werkt al meer dan tien jaar in Nederland, maar spreekt nog nauwelijks Nederlands. We spreken daarom Engels. Jensen vormt samen met zijn echtgenote Lexie de directie van Silhouet Management Support b.v. Er zijn verschillende Silhouet- vestigingen in diverse Europese landen. De Nederlandse vestiging, eigendom van de Jensens, werd in 1989 gestart.

      "Ik had in Denemarken economie gestudeerd, maar had grote moeite met het theoretische karakter van die opleiding, met al die modellen en dergelijke. Ik zocht naar dingen die ik werkelijk in de praktijk kon toepassen. In de studies van L. Ron Hubbard heb ik toen een managementtechnologie gevonden, die voor mij een doorbraak betekende: eindelijk iets dat werkt. Met de inzichten van Hubbard kon ik het voor mij gewenste resultaat behalen. Wij hebben de instrumenten in handen waarnaar heel veel managers op zoek zijn."


MEERDERHEID

Jensen is dus degene die de managementinzichten van Hubbard naar Nederland bracht. Vanaf het begin heeft hij ook een licentie voor het gebruik van de Oxford-test.

      "Die test Iaat zien hoe je naar jezelf kijkt. Je krijgt je zwakkere punten goed in kaart. We boeken uitstekende resultaten met de Oxford test: we noteren een 95% nauwkeurigheid. Zo'n 95 van de 100 mensen vindt in de grafiek een correcte weergave van de eigen situatie."

      Ik geef aan dat ik dan tot de 5% onnauwkeurigheid behoor. Jensen glimlacht minzaam. "Het zijn je eigen antwoorden. Het kan zijn dat je ze niet leuk vindt, maar ik heb die antwoorden niet voor jou bedacht. Je hebt de test zelf gedaan." Met mijn argument dat ik daarentegen niet de vertaalslag naar een beoordeling heb gemaakt, kan Kurt Jensen niets. "De achterliggende technologie is voor mij een gegeven," reageert hij. "De test is niets anders dan een programma. Letterlijk: een stuk software dat antwoorden in kaart brengt. En zolang een overgrote meerderheid van de mensen zich herkent in de uitkomsten, is het voor mij een zeer bruikbare technologie. De test is een goed startpunt, het werkt in grote mate sturend in de richting van een oplossing."

      Silhouet is uitgegroeid tot een bedrijf met zestien vaste medewerkers. Aan het bedrijf is een Business Club verbonden, waarin gelijkgestemden netwerken. Er wordt gewerkt met het Totaal Management Systeem, dat via gestandaardiseerde opleidingen uiteindelijk moet leiden tot een gezond en bloeiend bedrijf. Daarnaast doen Kurt Jensen c.s. aan consultancy en assisteren ze bij werving en selectie (ook aan de hand van de Oxford-test). Jensen heeft daarbij geen evangeliserende ambities ten gunste van de Scientology-religie. "Wij zijn een serieus trainings- en adviesbureau, en we zijn niet bezig met het winnen van zieltjes.

      Natuurlijk kijken mensen wel eens vreemd als ze het verband met Scientology of Dianetics zien, maar ik heb niet de intentie om me te verstoppen. In onze leveringsvoorwaarden staat overduidelijk dat wij ons baseren op de werken van Hubbard. En we hebben er ook bijgezet dat Hubbard de grondlegger van Scientology is. Dus daar ben ik heel open in." MNM[Kader 1]

Controverse: is Scientology een sekte?

Scientology. De lezer schrikt al van het woord. Zodra de term valt, verdelen zich de voor- en tegenstanders, verharden de standpunten, verscherpen de tegenstellingen. In de publieke opinie is Scientology iets engs, iets sectarisch. Maar ook iets van John Travolta, Tom Cruise en andere (sympathieke) Hollywood-sterren. Hoe eng kan het dan zijn? Eng genoeg om - bijvoorbeeld in Duitsland - publicitair onder vuur te liggen. Waarop de Scientology beweging reageert met een fanatieke strijd voor "religieuze vrijheid".

      Wie zich wil verdiepen in Scientology (en/of het andere gedachtengoed van L. Ron Hubbard), mag daarvoor heel wat tijd uittrekken. Alleen al via internet zijn er duizenden pagina's achtergrondinformatie beschikbaar.

      Via bijvoorbeeld scientology.org wordt heel wat informatie over de argeloze bezoeker uitgestort. Veel scientologen hebben een website, waarop zij getuigen over de verrijking die zij hebben ervaren na de ontdekking van Hubbards inzichten. De toonzetting heeft veel weg van het stereotype beeld dat de Scientology- beweging (of kerk, zo u wilt) wel nooit zal kwijtraken: treurig kijkende Amsterdammers worden van de straat geplukt om in het kerkgebouw aan de Nieuwe Zijds kennis te maken met het licht aan het eind van de tunnel.


Strijd

Tegenstanders van Scientology (waaronder veel ex-scientologen) gaan op het internet zo mogelijk nog fanatieker te keer. Deze groep heeft het vooral over de vrijheid van meningsuiting, en waarschuwt in alle toonaarden tegen het Scientology gevaar. Daarbij komen blijkbaar heel wat Scientology-geheimen op straat te liggen, hetgeen leidt tot een niet aflatende juridische strijd over en weer.

      De wervingstechnieken van Scientology komen op de websites van tegenstanders uitvoerig aan bod. Hier wordt gesteld dat de beweging zich vooral via "de bovenlagen van de samenleving" probeert in te nestelen en dat het winnen van zieltjes vooral via "mantelorganisaties" plaatsvindt.

      Ook de Oxford Capacity Analyse komt in dat verband uitvoerig aan bod. Volgens de website van de Stichting Bestrijding oplichting op Occult & Religieus Gebied "b-org" ([local]) zijn de gratis persoonlijkheidstests vooral bedoeld om gevoelige informatie te verzamelen en zijn daarmee een systematische schending van de privacy.

      De antwoorden zouden in een zogenaamd 'preClear'-dossier van de invuller "voor eeuwig" bewaard worden. De anti- scientologen vertellen dat men, aan de hand van de grafiek die wordt samengesteld, probeert de 'ruïn' van de invulier te ontdekken.


Geheim?

"De ruïn is een belangrijk probleem dat iemand heeft. Na zo'n probleem te hebben gevonden, biedt men een relatief goedkope cursus aan om het probleem op te lossen - meestal de 'Communicatie Cursus'. Gaat de invuller hierop in dan heeft hij z'n eerste stappen gezet op een lange, desastreuze weg," stelt de b-org-website.

      De mensen achter deze site noemen zich Scientology- slachtoffers en waarschuwen dat wie deze weg op gaat, daarvoor een paar ton moet uittrekken. B-org publiceert op de betreffende website ook de tamelijk sciencefiction-achtige 'geheimen', waarmee mensen aan het lijntje zouden worden gehouden.

      Als illustratie van het feit dat Scientology voor- en tegenstanders elkaar met alle middelen bestrijden, heeft b-org-webmaster Jeta Eggers de 'juiste' antwoorden op de Oxford Capacity Analyses online gezet. Wie deze antwoorden invult, haalt in de grafiek de maximaal positieve score. Maar op die manier is voor mij de lol er wel een beetje vanaf.

(Terug)[KADER 2]

Wie was L. Ron Hubbard?

L. Ron Hubbard®

L. Ron Hubbard was ongetwijfeld een bijzonder mens. Deze grondlegger van de Scientologykerk heeft zich tijdens zijn productieve leven op tal van terreinen gemanifesteerd. Begonnen als science-fiction schrijver, ontwikkelde hij zich tot filosoof en veelzijdig kunstenaar. De allrounder hield zich ook bezig met reinigings- en rehabilitatieprogramma's voor drugsverslaafden en criminelen. En door het feit dat zijn boeken over Dianetics en Scientology (onder meer "De Weg naar het Geluk") wereldwijd grote bestsellers werden, vergaarde Hubbard een behoorlijke welstand.

      Het feit dat de Scientologykerk en hieraan gerelateerde organisaties ook bijna vijftien jaar na Hubbards dood nog steeds als strakgeleide bedrijven zijn te beschouwen, onderstreept de stelling dat Hubbard enig verstand van management moet hebben gehad. "In totaal heeft Hubbard meer dan dertig jaar besteed aan het ontwikkelen en codificeren van de bestuurlijke beleidsregels volgens welke Scientology-organisaties functioneren", aldus de officiële lezing van de L. Ron Hubbard Library.

      "Als je werkelijk begrijpt hoe mensen daadwerkelijk functioneren, begrijp je ook hoe groepen mensen functioneren", is een belangrijk uitgangspunt van waaruit Hubbard de problemen benaderde als het gaat om samenwerking tussen mensen.

      Hubbard bedacht het OrgBord, een organigram met zeven divisies, en koppelde daar productiecycli aan. Vervolgens schreef hij zeven dikke pillen, elk over één van de divisies. Ter voorbereiding op dit artikel heeft de auteur deze Organization Executive Course en de aanvullende - drie delen tellende - Management Series (nog) niet gelezen. Ze stonden wel bij Jensen en Nugteren in de kast...

(Terug)Meer informatie:

Doe de test:
http://www.scientology.org/egi-bin/ocapg1.pl?dutch

Over Modus Operandi Consultants:
http://www.our-home.org/manuelnugteren/myself.htm

Over Silhouet Management Support:
http://www.silhouet.nl/

Pro:
http://profile.lronhubbard.nl/
http://www.euronet.nl/~kmj/index.html

Contra:
[local]/index.html


Line

Terug
Start-page

Email: hier .