Dutch BodyThetan Organizationfiller
Pers en Media berichten
over Scientology
Line


(Klik hier voor een verslag van de hierna gemelde informatie-aktie.)CamFoto De Echo. Met dank aan Sies.Weekblad De Echo

Woensdag 2 mei 2001
Voorpagina + pag. 3
Actievoerders brengen school in verband met
Scientology kerk


Zeeburg - 'De Lafayette school is van de Scientology sekte'. Deze tekst staat afgedrukt op de folder van drie verontrustende actievoerders die ervan overtuigd zijn dat de particuliere basisschool Lafayette aan de 3-e Oosterparkstraat, behoort tot de Scientology kerk. Jeta Eggers, Ineke Franssen en Mike Gormez zijn vastberaden om de buurt hiervan op de hoogte te brengen door middel van het verspreiden van flyers in hun buurt.


Foto Lafayette SchoolDe school zou zich volgens de actievoerders voordoen als een 'normale' basisschool voor moeilijke leerlingen. De naam Scientology zou daarbij niet genoemd worden, maar de actievoerders Ineke Franssen, Jeta Eggers en Mike Gormez denken beter te weten.

"Buurtbewoners met wie wij hierover spraken waren allemaal verbaasd, verontwaardigd en soms zelfs nijdig", vertelt Gormez.


Scientology

Ineke Franssen, die zelf 15 jaar lang als vrijwilliger voor de Scientology organisatie heeft gewerkt, heeft een zoon die vijf jaar geleden zelf op de Lafayette school zat: "Er wordt op de Lafayette school gewerkt met de 'onderwijsmethode' van Lafayette Ronald Hubbard. Deze Hubbard is de oprichter en goeroe van de beruchte Scientology sekte. De onderwijsmethode die men toepast berust geheel op schrijfsels van deze 'sekte' leider.

Het gaat hierbij om precies dezelfde geschriften als die door de Scientology 'kerk' (Nieuwezijds Voorburgwal 116) worden verkocht", vertellen Ineke Franssen en Jeta Eggers. Mike Gormez vult hierbij aan: "De leerkrachten van de school zijn allemaal toegewijde Scientology-aanhangers waarvan maar een enkeling een officiŽle onderwijsbevoegdheid heeft."

De drie vertellen verder dat de Lafayette school een deel van het ontvangen cursusgeld zou betalen aan 'Applied Scholastics', dit zou ook een deel van de Scientology organisatie zijn.

Wat de drie actievoerders een doorn in het oog is, is dat de Lafayette school zich presenteert als een school voor moeilijk opvoedbare kinderen. "Het woord Scientology zal je daarbij nooit horen", zegt Gormez.

Op de flyers, verspreid door de medewerkers van de Lafayette geeft de school aan een 'goede basisschool te zijn met degelijk onderwijs, kleine klassen en met normen en waarden hoog in het vaandel met als resultaat een veilige school, meer zelfvertrouwen en een goede basis voor het voortgezet onderwijs'. Eggers zegt verontwaardigd: "De mensen die overwegen hun kinderen aan te melden op deze school zouden op z'n minst de waarheid moeten weten, daar hebben ze recht op. Wij denken dat de school op een geniepige manier probeert zieltjes en potentiŽle leden voor hun organisatie te winnen. De kinderen worden als het ware klaargestoomd voor de Scientology organisatie."

In een reactie naar de aantijgingen van de drie spreekt de directrice van de Lafayette school, Aukje Koster (naar eigen zeggen zelf al 30 jaar een Scientology aanhanger) dit tegen: "Meer dan de helft van de ouders heeft nog nooit een voet in een Scientology kerk gezet."


E-Meter

De actievoerders hebben zo ook hun twijfels over de lesmethoden. Zo zouden de verplichte vakken geschiedenis en aardrijkskunde niet worden gegeven. De school ontkent dit: "De vakken aardrijkskunde en geschiedenis worden wel degelijk door ons gegeven", zegt Koster verbaasd.

Ineke Fransen vertelt verder over de opvoedkundige principes van de Lafayette school uit eigen ervaring met haar zoontje: "Een onderdeel is dat kinderen regelmatig aan de 'E-meter' moeten worden gekoppeld, dit is een soort van leugendetector. De kinderen worden dan op een manipulatieve manier aan de tand gevoeld over de 'stoute' dingen die ze volgens de school zouden hebben gedaan.


E-METER

De E-meter is een primitieve leugendetector.

De prijs van dit "religieuze instrument " is slechts 8000 gulden (1997).
Mijn zoontje kwam op een dag thuis en zei: "Ik wil dood. Ik heb allemaal slechte dingen gedaan in mijn leven. Het is beter als ik dood ben". Hij was toen tien jaar oud. Ik heb hem toen direct van school weggehaald en ben uit de Scientology kerk gestapt. Hij is daarna nog een tijdje depressief geweest, omdat hem continu werd ingeprent dat hij 'allemaal slechte dingen in z'n leven had gedaan'.

Erg was ook dat op z'n nieuwe school werd geconstateerd dat hij een grote leerachterstand had opgelopen. Natuurlijk gaf de Lafayette school mijn zoontje daarvan de schuld. Ze zeiden dat mijn zoontje de Dianetics - een onderdeel van de leer van Scientology - niet zo zag zitten."

Het gebruik van de E-meter wordt door de directrice van de school stellig ontkend: "Dat apparaat gebruiken wij absoluut niet, dit is gewoon onzin."

Er zijn volgens de drie actievoerders reeds zes gevallen bekend over een periode van slechts twee jaar zoals de zoon van Ineke met een grote leerachterstand.

Ineke Fransen, Jeta Eggers en Mike Gormez kunnen zich haast niet voorstellen dat dit het onderwijs is dat ouders hun kinderen toewensen. "Waarom zouden de mensen hun kinderen moeten toevertrouwen aan deze school wanneer de school nu al het vertrouwen van de mensen schendt door niet helemaal eerlijk te zijn over hun school?"

Aukje Koster: "Wij zijn een normale basisschool. Het enige verschil is dat wij gebruik maken van de studiemethode van Lafayette Ronald Hubbard. Daar doen wij absoluut niet geheimzinnig over, wij informeren de ouders daar ook over. Men kan onze manier van onderwijzen nalezen op de website van de school. Eťn keer in de twee maanden komt er een leerplichtambtenaar langs en onlangs hebben wij het rapport van de onderwijsinspectie gekregen en de uitkomst daarvan is zeer positief.

Ik denk dat dit een kwestie is van oud zeer op initiatief van mevrouw Franssen" , zegt Aukje Koster. "Ik vind het jammer voor de ouders van onze leerlingen die geconfronteerd worden met dit artikel omdat zij zeer tevreden zijn over de Lafayette school."
Opmerkingen:


Het zoontje (inmiddels zoon) van mevrouw Franssen ontkent, stellig en overtuigend, ooit een dergelijke doodswens te hebben gehad.
    Hij heeft herhaaldelijk, enkele jaren nadat dit voorval zou hebben plaatsgevonden, aan zowel mevrouw Franssen als aan ondergetekende meegedeeld dat hij nooit gezegd kŗn hebben dat hij dood wilde, en dat al helemaal niet meerdere malen.

Gegeven enkele niet nader te noemen omstandigheden, denk ik dat deze jongen de waarheid spreekt.

JetaKort na deze aktie besloot Mike Gormez dat al z'n (nu ex-) vrienden en anti-scientology aktivisten (quote) "drugsverslaafden", "sekte-leiders", "sekte-leden", "alcoholisten" en "undercover scientology-leden" zijn.
      Hij verstrekte Scientology's eigen inlichtingendienst (de 'Office of Special Affairs', OSA) gedetailleerde persoonlijke informatie over mede aktivisten - via het Internet -, en is van plan dat te blijven doen.

Gormez werd tot deze merkwaardige en verachtelijke houding aangezet door iemand die hij "z'n beste vriend" noemt, te weten ene Lise - beter bekend als "Icee", "Icy", "Nessie", en "Hannibal" (IP-address: 62.131.31.153; e-mail: icee@planet.nl, [anything]@psychassualt.org).

Foto's van de wannabe prive-detective Lise, die volgens haarzelf voor OSA heeft gewerkt (of nog werkt?), zijn hier te zien:

[local]/akties/hose-tech-picket-2.html.


Stichting B-org, Amsterdam, Februari 2002.Line

Terug
Start-page

Email
020-6681789