Dutch BodyThetan Organization Filler
Pers en Media berichten
over Scientology

Line


De Morgen


17 maart 2000, p.1:

PARKET VINDT FRAUDE BIJ SCIENTOLOGY

Brussel
Eigen berichtgeving
Peter-Jan Bogaert

Het Brusselse parket heeft duidelijke sporen van oplichting gevonden in de boekhouding van de scientologykerk en haar nevenorganisaties. Daarnaast heeft de omstreden beweging meer dan eens de wet op de privacy geschonden. Scientology houdt op een onrechtmatige wijze medische en persoonlijke gegevens van haar leden bij. Dat bevestigt substituut Christophe Caliman van de financiŽle sectie, die het lopende gerechtelijke onderzoek coŲrdineert, aan De Morgen. Op dit moment is echter nog niemand in beschuldiging gesteld.

Het onderzoek kwam er na een klacht in 1997 van een ex-lid van scientology, die tevergeefs had geprobeerd de 700.000 Belgische frank die ze had betaald aan allerlei cursussen terug te krijgen. Eind september vorig jaar werden op 25 plaatsen huiszoekingen verricht op verzoek van onderzoeksrechter Van Espen. Daarbij werden tonnen documenten en tientallen computers in beslag genomen van zowel de vzw Scientology als van enkele satellietbedrijfjes. De analyses van de massa gegevens duren wegens personeelsgebrek langer dan verwacht, waardoor het onderzoek pas binnen een jaar zal zijn afgerond.

Toch zijn er al "heel zware indicaties" dat scientology de fiscus heeft opgelicht, onder meer door het uitschrijven van valse facturen. Scientologybedrijfjes hebben elkaar facturen toegestuurd voor diensten die ze "meer dan waarschijnlijk" nooit hebben uitgevoerd. Een heuse carrousel waar opmerkelijk genoeg niet de Belgische afdeling van scientology beter van werd. Het grote geld is doorgesluisd naar de Amerikaanse hoofdzetel van de beweging. Het parket wou eerst een rogatoire commissie naar de Verenigde Staten sturen, maar zag daarvan af wegens gebrek aan middelen.

Speurders hebben tevens vooruitgang geboekt in het onderzoek naar de schending van privacy. De omstreden beweging heeft gegevens bijgehouden over haar leden die ze niet heeft gemeld aan de commissie ter bescherming van de levenssfeer, waartoe ze wel verplicht was. Bovendien zouden er bewijzen zijn voor het onwettig uitoefenen van de geneeskunde.

Substituut Caliman kan wegens het lopende onderzoek nog niet formeel stellen dat scientology een sekte is. "Maar als je de criteria neemt die de parlementaire onderzoekscommissie heeft opgesteld om uit te maken wat nu een sekte is, dan zou scientology daar een acht op tien scoren."

Scientologywoordvoerder Marc Bromberg ontkent tot op vandaag alle beschuldigingen: "Scientology heeft niets illegaals gedaan." Hij ziet de Brusselse gerechtelijke interesse voor scientology als een reactie tegen de successen die de beweging wereldwijd boekt. Deze week werd bekend dat Zweden als eerste Europese staat scientology als een officiŽle religie erkent.


Dit artikel is opgenomen in het rapport 'Scientology's systematische schending van de privacy', hoofdstuk F.1.


Line

Terug
Start-page

Email: hier .