Dutch BodyThetan Organization Filler
Pers en Media berichten
over Scientology

Line


(Dit bericht komt van http://www.hbvl.be/ekrant/za/bin043267.asp)


Het Belang van Limburg


18 mrt 2000

Brussels gerecht zit achter Scientology aan

Het Brusselse gerecht voert een onderzoek naar oplichting tegen de omstreden sekte Scientology en haar nevenorganisaties. De 'kerk', zoals ze zichzelf omschrijft, zou bovendien de Belgische fiscus hebben opgelicht, onder meer door het uitschrijven van valse facturen. Intussen lijkt het aantal klachten tegen Scientology te dalen. «Vorig jaar hadden we drie klachten. Dit jaar hebben we er nog geen binnengekregen,» zei vrijdag een (anonieme) woordvoerster van de Vereniging ter Verdediging van Persoon en Gezin (VVPG), die zich de problemen van (ex)-sekteleden aantrekt.

«Twee klachten waren van mensen die door hun baas op een subtiele manier onder druk werden gezet om cursussen van Scientology te volgen. Een derde klacht ging uit van bezorgde familieleden van wie de zoon of dochter voor Scientology in het buitenland ging werken.» «De problemen met Scientology in België zijn erg verminderd,» aldus de woordvoerster. «Vooral in de jaren zeventig en tachtig waren er veel klachten van mensen die fortuinen betaalden voor cursussen. Nu heeft Scientology een procedure ingesteld waardoor je je geld kan terugeisen als je niet tevreden bent.» Officiële cijfers over klachten tegen Scientology en andere sekten zijn er (nog) niet. Die zou het Informatie en adviescentrum voor schadelijke sektarische organisaties kunnen leveren.

Het centrum is een afgezwakte vorm van het Observatorium waarop de parlementaire sektecommissie eind jaren negentig aandrong. Vrijdagmiddag was het centrum, dat onder de bevoegdheid van het ministerie van justitie valt, niet bereikbaar.


Carrousel

Aanzet tot het huidige onderzoek van het Brusselse gerecht was een klacht uit 1997. Toen probeerde een ex-lid van de sekte 700.000 frank terug te krijgen die ze voor cursussen had betaald. Omdat dit niet lukte, diende ze klacht in. De Brusselse onderzoeksrechter Van Espen verrichtte eind september vorig jaar huiszoekingen op 25 plaatsen en nam bij de vzw Scientology en enkele nevenbedrijven computers en tonnen documenten in beslag, aldus De Morgen vrijdag. Personeelsgebrek verhinderde echter dat het gerecht deze gegevens grondig kon analyseren. Het hele onderzoek, dat gevoerd wordt door de financiële sectie van het Brusselse parket, zou daardoor pas binnen een jaar afgerond zijn.

Het lopende onderzoek concentreert zich onder meer op nepfacturen die verwante Scientologie-bedrijven naar mekaar hebben gestuurd voor diensten die ze «meer dan waarschijnlijk» nooit hebben uitgevoerd. Het geld van deze carrousel zou doorgesluisd zijn naar de hoofdzetel van Scientology in de Verenigde Staten. Het Brusselse gerecht kon wegens gebrek aan middelen echter geen rogatoire commissie naar de VS sturen. Het onderzoek zou ook aanwijzingen gevonden hebben voor schending van de privacy. Scientology heeft naar verluidt gegevens bijgehouden over leden zonder dit te melden aan de commissie ter bescherming van levenssfeer.

Uit het verslag van de Belgische parlementaire sektecommissie bleek dat Scientology ook in België haar eigen leden bespioneerde. De sekte heeft hiervoor een eigen informatiedienst, het Office of Special Affairs. Verder zouden de Brusselse speurders bewijzen hebben gevonden voor het onwettig uitoefenen van geneeskunde. Bij Scientology in Brussel was vrijdag niemand bereikbaar voor commentaar.

Roger HUISMAN

© 2000 Regionale Uitgeversgroep.


Dit artikel is opgenomen in het rapport 'Scientology's systematische schending van de privacy', hoofdstuk F.1.


Line

Terug
Start-page

Email: hier .