Dutch BodyThetan Organization Filler
Scientology's geldklopperij
tijdens 'events'

Line

[ Gepubliceerd met toestemming van betrokkene ]

Februari 2001


Hallo B-org,

Dit is niet te geloven. Werkelijk verbazingwekkend die artikelen op de site. Heftig!!

O sorry, ik vergeet me voor te stellen. Ik heet [naam verwijderd] en ben [..] jaar. Tot voor enige jaren geleden was ik scientoloog. Maar niet zo hoog hoor. Heb alleen wat van de 'Lagere Niveaus' gedaan. Zoals de Communicatie Cursus en de Training Routines. Ik heb wel aan de E-meter gezeten. Met soepblikjes in handen - je weet wel - om te 'attesteren', na de cursussen.


E-METER De E-meter is een primitieve leugendetector.

De prijs van dit "religieuze instrument " is slechts 8000 gulden (1997).Maar goed, ik wil even iets vertellen over een misschien niet zo bekende manier waarmee Scientology geld uit de zakken van cursisten probeert te kloppen.


Men nodigde me uit voor een 'event' aan de Nieuwezijds Voorburgwal in Amsterdam. Koffie en koekjes gratis. Levendige gesprekken tussen de mensen. Iedereen netjes gekleed. Het zag er allemaal gelukkig en vredig uit. Toch voelde ik me niet echt op m'n gemak.
      Ik ging naast een wat oudere dame zitten (ongeveer 60) die ik al een beetje kende. Ze vertelde me dat ze in de loop der jaren zo'n 100.000 gulden had gedoneerd. "Sjeezus", dacht ik.

Twee Duitse scientologes hielden een toespraak. Over Scientology uiteraard. Over hoe goed het is, en hoe succesvol. Hun verhalen waren 'comm lag free' - zonder haperen betekent dat - en gingen over het adverteren via TV. Op die manier konden miljoenen en miljoenen mensen worden bereikt.
      Iedereen klapte, en juichte hen toe. Behalve ik. Ik begon me nog minder op m'n gemak te voelen. Ook de dame die naast me zat - ze moet echt gehersenspoeld zijn zoals ik me later realiseerde - juichte en lachte mee.


Met het vorderen van de avond werden de gastvrouwen enthousiaster. Spraken harder. Ze zetten de mensen meer en meer onder psychische druk - zo ervaarde ik dat tenminste.
      We werden tenslotte gevraagd (...) geld te doneren. Te beginnen met een bedrag van tweeduizend piek! Ik begon het erg warm te krijgen. "Godsamme nogantoe", dacht ik, "ik moet hier wegwezen". Dit was bepaald niet het 'event' dat ik me had voorgesteld. Er was me vertelt dat het om een informele bijeenkomst ging.
      Neemt niet weg dat de druk op me, om geld te doneren en om een ècht Scientology lid te worden, werd opgevoerd. De dame naast me, de spreeksters, iedereen, deed mee... Ik zwichtte, en zei: "Ja, ik wordt lid. Nu meteen". Tegen een jaarlijkse contributie van 960 gulden!

Maar zoveel geld had ik niet bij me. Wat tot gevolg had dat één van de twee ózo 'vriendelijke' spreeksters opeens een stuk minder vriendelijk werd. Ze begon te pushen, werd kwaad, en verwijtte me dat ik het geld niet bij me had... Eerlijk... Dit is toch niet te geloven Jeta? Wie heeft er in hemelsnaam 960 gulden op zak op zaterdagavond als je een kerk bezoekt???
      Ze 'stelde voor' om het geld onmiddelijk te lenen bij één van de aanwezige scientologen. Dit omdat ze de volgende ochtend terug moest naar Duitsland. Er werd van haar verwacht dat ze contant geld mee terug bracht. Natuurlijk!


OK. Ik ging na afloop naar huis. Teleurgesteld, wat in de war, niet zo goed wetende wat hiervan te vinden. Zou ik het geld betalen of niet? Zou ik beter met Scientology stoppen? Ik wist het even niet meer.
      Vlak hierna ben ik op het internet rond gaan kijken, op zoek naar artikelen over Scientology. Vier avonden surfde ik van hot naar her. En wat ik daar allemaal las... Ik was verbijsterd over de echte biografie van L. Ron Hubbard, de oprichter van Scientology.

Maar ik was nog steeds 'op cursus'. En moest daarom terugkomen om 'm af te maken natuurlijk. Ja, ik was toch wel wat gehersenspoeld door deze 'Finish-your-free-from- O/W's-action-cycles-what-is-best-for-the-most-dynamics- wordcleared-battleplan"-soapstories (ik heb de nodige scientology boeken gelezen, vandaar dat ik deze termen ken).
      Dus ik ben teruggegaan. En heb één van de Course Supervisors verteld dat ik wat andere informatie over Scientology had gelezen. De waarheid, vermoedde ik. Of toch niet? Daarvan moest ik zeker zijn, niet dan? Helemaal fout natuurlijk. Men droeg me over aan andere getrainde (...) scientologen om 'woorden op te helderen' en om me de waarheid te leren over Suppressieve Personen, en de media.

Jeta, ze zouden beter hebben moeten 'postuleren'. Want ik ben ermee gestopt...


Ik heb te doen met deze bekrompen mensen. Ze geloven ècht dat Scientology de waarheid in pacht heeft.


Deze kerk moet worden gestopt!!


Groetjes,

[Naam verwijderd]


Line

Terug
Start

Email: hier .